durere spate durere coloana

Durerea de spate este motivul cel mai frecvent pentru care o persoană activă nu poate desfășura activitatea de zi cu zi și caută sfatul unui medic. 

Din fericire, durerea de spate în majoritatea cazurilor poate fi controlată prin metode fără operație, cu ajutorul algoritmului de diagnostic și tratament elaborat de specialiștii clinicii MedSport. 

Cauza durerii de spate este stabilită la prima întâlnire și se observă dacă există un istoric de traumatism puternic al coloanei sau dacă există simptome de îngrijorare cum sunt amorțeala, lipsa de sensibilitate pe o zonă a piciorului, slăbiciunea musculară. Cel mai adesea durerea apare treptat, cu un istoric de câteva săptămâni ce culmină cu un moment de durere extremă atunci când persoana în cauză ridică un obiect greu sau face o mișcare de rotație bruscă din torace. 

Urmează investigațiile imagistice – o radiografie de coloană lombară și o examinare prin rezonanță magnetică (RMN). 

Astfel se observă dacă motivul durerii este un disc intervertebral deplasat sau rupt, o îngustare a spațiului prin care trec nervii din coloana vertebrală datorită ciocurilor sau degenerării vertebrelor. În aceste cazuri, vă vom îndruma către colaboratorii noștri pentru a primi o cosnultație neurochirurgicală pentru a stabili dacă tratamentul este o operație. 

În cazul în care durerea este de cauză musculară (cea mai frecventă cauză), vom începe un protocol de tratament pentru a vă ameliora simptomele. Dacă durerea este severă, veți începe un tratament medicamentos injectabil pentru două – trei zile ce va ajuta la scăderea inflamației și va scădea contractura musculară. Apoi veți începe un program de gimnastică ce ajută la relaxarea mușchilor implicați în durere la care se adaugă un masaj combinat cu fizioterapie. Acest tratament de relaxare și tonifiere are efecte imediate și benefice asupra pacientului care este chinuit de durere, ducând la o scădere a contracturii și la o relaxare psihică care conferă confort și scade anxietatea provocată de această boală.